De top 5 recycle instinkers thuis

Gepubliceerd op 29 november 2018 om 13:08

1. Chipszak

Een chipszak is van plastic gemaakt, dat klopt. Maar wist jij dat de chipszak naast plastic ook uit metaal bestaat? De binnenkant bevat namelijk een laagje metaal, zodat de chips langer houdbaar is. Goed bedacht, maar niet als je de zak wilt recyclen . Daarom moet een chipszak bij het restafval. Andere soortgelijke verpakkingen die door hun metaallaagje bij het restafval moeten, zijn bijvoorbeeld kauwgom-verpakkingen en koffieverpakkingen.

2. Drinkpak

Drinkpakken. Vaak ook wel drankkarton genoemd en daardoor erg misleidend. Mensen gooien het drinkpak dan ook vaak bij het papierafval. Je voelt het al aankomen, dit is niet de juiste plek. Maar waar mag het drinkpak dan wel bij? Het antwoord: plastic! Net als de chipszak heeft het drinkpak een geheim laagje. Dit keer niet van metaal, maar van plastic. Het plastic houdt het drinken langer houdbaar. Dit kan bij de plastic-scheidingsinstallatie relatief eenvoudig gescheiden worden van de kartonnen buitenlaag.

3. Pizzadoos

Doos. Het woord zegt het al, dit moet wel karton zijn. Dit is deels waar. Papier en karton zijn namelijk alleen bruikbaar voor recycling als het deze echt nog de kwaliteit hebben om gerecycled te worden. Het karton van een bezorgpizzadoos bevat vaak vet en etensresten. Dit benadeelt het recyclingproces en daarom moet deze doos bij het restafval. Een diepvriespizzadoos daarentegen bestaat wél uit schoon karton. Let dus op de de staat van de verpakking wanneer je de pizzadoos weggooit. Natuurlijk is het geen probleem als de doos een beetje vuil of nat is.

4. Piepschuim

Piepschuim is een geval apart, maar een antwoord is zeker: het mag niet bij het plastic afval! Het is weliswaar een type plastic (PS), maar kan (nog) niet via de normale manier gerecycled worden. Gooi kleine bakjes en verpakkingen daarom bij het restafval. Grotere verpakkingen van piepschuim mogen bij het grof vuil.

5. Aluminiumfolie

Aluminium is een metaal, en daarom kun je aluminium bij het restafval gooien.. In principe wordt aluminium na verbranding van het restafval deels uit de resten gehaald en gerecycled. Echter,dunne delen zoals folie verbranden helaas en deze delen ben je dus kwijt.

Pizzadoos recyclen What A Waste

 »

Reactie plaatsen

Reacties

Iris Heerkens
6 maanden geleden

Interessant! Dat deed ik toch vaak verkeerdšŸ§