Het papieren tasje: minder duurzaam dan je denkt

Gepubliceerd op 5 december 2018 om 13:01

Plastic zakjes; dat kan toch niet meer anno 2018? Papier, dat is toch veel duurzamer? Helaas, dit valt best wel tegen.

Het is natuurlijk wel zo dat een kilo papier milieuvriendelijker is dan een kilo plastic, maar om een papieren tasje stevig te maken is er nou eenmaal veel meer papier nodig dan plastic voor een plastic tasje. Bovendien is er voor het maken van papier veel land nodig om bomen op te laten groeien, deze vervolgens te kappen, en dan nog te verwerken tot papier. Deze twee feitjes zorgen ervoor dat het gebruik van papieren tasjes niet per se duurzamer is. Sterker nog, TNO concludeerde in 2016 al dat papieren tasjes gemaakt van nieuw papier 3 tot 10x meer vervuilend zijn dan de gemiddelde plastic tasjes!

Geldt dit voor alle papieren tasjes ten opzichte van plastic tasjes?

Het antwoord is nee. Tasjes gemaakt van papier dat gerecycled is, staan op plek 8 van de 22 onderzochte tasjes-  waarin de nummer 1 het meest milieuvriendelijk is en 22 het minst.


Wat zijn dan de beste tasjes om te gebruiken voor het shoppen?

Het korte antwoord is simpel: dat is een tas die voor jou het langst meegaat en die jij het meest zal gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld gewoon je rugzak zijn dus.

Welke tasjes kun je dan het best gebruiken als je toch moet kiezen? Dat zijn de volgende drie volgens het onderzoek van TNO:

1) Gerecyclede Plastic Tassen

(van gerecycled Polypropyleen)

2) Gerecyclede Plastic Tasjes

(van gerecyclede PET-flessen)

3) Niet gerecyclede Plastic Tassen

(van polypropyleen)


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.