Het verhaal

Ik, als milieubewuste burger, gooi een chipszak tenminste wel bij het juiste afval.  Deze moet bij het plastic afval natuurlijk, ha! Dat dacht ik dus mooi verkeerd... Want toen ik uit nieuwsgierigheid eens op de site van de gemeente ging kijken, bleek dit heel anders te moeten als je goed bezig wilt zijn.

En niet alleen met de chipszak ging ik de mist in.. Later bleek dat ik heel veel fouten maakte. Heel veel meer! Vanaf dat moment ben ik steeds meer gaan lezen over afval; wat er mee gebeurt, wat voor fabeltjes er zijn ontstaan door de jaren heen. En allermeest nog heb ik me verbaasd over hoe weinig de gemeente en  overheid er eigenlijk aan doen om dit helder te maken voor ons.

"Thuis je afval scheiden moet simpeler kunnen..."

Ik kwam met de volgende theorie: als ik het als milieubewuste én milieugeïnteresseerde burger al lastig vind om afval goed te scheiden, hoe zit dat dan met mijn mede-Amsterdammer? Precies, afvalscheiden in Amsterdam is een onduidelijke brei van regels, uitzonderingen, en locaties.

Maar wat als ik nu een overzicht maak waar álle ins en outs over afvalscheiden makkelijk weergegeven worden? Maar gaat een informatiekaart alleen nu echt voor zoveel verbetering zorgen? Ik wil een complete oplossing bieden. Vanuit mijn oogpunt is er nog meer nodig om mensen zoals jij en ik te overtuigen en vooral om aan te sporen om afval op de juiste manier te scheiden.  

"Een kratje in de keuken, een doos uitpuilend in de gang... Dit is geen gezicht, hier moet een oplossing voor zijn"

Het moet makkelijk zijn: al je afval in één afvalbak die bestaande uit verschillende compartimenten. Dit mag niet te groot zijn, want de vierkante meters van de keukentjes in Amsterdam laten helaas al te wensen over. De bak moet compact zijn, maar wel stijlvol.

Oja... en het materiaal  zelf moet natuurlijk ook duurzaam zijn. Zonde om al je afval weg te gooien in een product dat zelf al  voor veel CO2-uitstoot heeft gezorgd. Denk aan plastic, of aluminium bijvoorbeeld. Een natuurlijk materiaal misschien? Een soort dat CO2-neutraal is. Ik zocht en las alles wat ik lezen kon. En toen opeens: ping! De stof die ik nodig heb is bamboe. Maar dan wel duurzaam gekapt, oftewel met een FSC-keurmerk.

Tot slot: ik wil dat  ik mijn mede-inwoners daadwerkelijk een oplossing geef voor de  worstelingen die zij ondergaan als het gaat om afvalscheiden. En dat betekent dat ik naar jullie ga luisteren. Dat betekent ook: actief het gesprek aangaan en jullie mee laten beslissen over hoe het beter kan!