Alle antwoorden op je vragen

Afval. Wat moet waar en waarom? Bovenstaande pagina's, en de infographic op de WAW bin helpen je (1) de juiste keuze te maken, (2) wat je hiermee bespaard aan jaarlijkse CO2 uitstoot, en (3) waar je je afvalzak vervolgens kan inleveren. Klinkt dit ingewikkeld? Laat me je dit uitleggen.

Kleurgebruik

Bij de vier hoofd-afvalstromen staan voorbeelden van wat wel in dit compartiment moet, en wat niet. Vóór de voorbeelden van wat niet in dit compartiment hoort staat de kleur van het compartiment waar dit type afval wél in hoort. 

Wat moet waar in jouw buurt?

Waar zijn de locaties van afvalcontainers? De QR codes op de infographic linken naar de juiste kaartjes op deze site Klik hieronder op de kaart om in jouw buurt de containers te vinden!

Algemene uitleg infographic

Er zijn vier hoofd-afvalstromen die met de WAW bin gescheiden kunnen worden: Restafval (Grijs), Plastic (Oranje), Glas (Geel), en Papier (Blauw). Elk vakje zit exact boven de plek waar de WAW bin een compartiment ervoor heeft ingericht. Het overige afval dient op andere manieren te worden opgeslagen en ingeleverd. De prullenbak zou anders te groot worden helaas.

Energiebesparing

Het juist scheiden van afval levert veel op voor het milieu. Om tastbaar te maken hóeveel precies bespaart wordt maakt WAW gebruik van uitkomsten die zijn gepubliceerd in het document van de gemeente Amsterdam: 'Afvalketen in beeld. Grondstoffen uit Amsterdam. De infographic geeft weer hoeveel JIJ als gemiddeld huishouden kan vermijden per afvalstroom, uitgedrukt in weken elektriciteitsverbruik per jaar. Doen dus!

QR Codes

Een QR-code is een soort streepjescode die je kunt scannen met je smartphone. Ze beantwoorden online de vraag 'wat moet waar'? Als je de QR-code scant kom je meteen op de website waar de code naar verwijst. Eigenlijk als een soort link. In dit geval zijn er twee type QR codes op de infographic. Een voor de locatie van de afvalbakken, en een voor meer info die staat weergegeven op deze site.

Maar hoe gebruik je dit?

  • Iphone: de meeste Iphones hebben dit al ingebouwd in de normale camera-app! Richt je camera erop, stel scherp, en zonder een foto te maken komt er als het goed is al een link bovenaan je scherm!
  • Andere-telefoons: ga naar de 'App Store' of 'Google-Play app' op je telefoon. Zoek op 'QR scanner', & download de eerste de beste gratis scanner. Ze werken allemaal top hoor :)