What a waste glas recyclen thuis. Welk glas mag worden gerecycled en hoe moet dat?

Glas Recyclen

Wat moet waar?

Niet al het glas is geschikt voor recycling. Dit ligt aan de sterkte van het glas. Kristalglas heeft bijvoorbeeld een veel hogere temperatuur nodig om omgesmolten te worden. Mede hierdoor is afgesproken dat alleen verpakkingsglas geschikt is voor recycling, om zo het recyclen zo efficient mogelijk te houden. Drinkglazen, vazen, en spiegels mogen dus gewoon bij rest of grof vuil. Of naar de kringloop! Lampen horen bij het klein chemisch afval. 

Check waar jij in jouw buurt kunt starten met het recyclen van je glas-afval op de kaart!

Trend

Glas scheiden gaat al lange tijd goed bij de meeste mensen. Helaas zien we wel een lichte daling de laatste periode. Een oorzaak kan zijn doordat niet op al het glas meer statiegeld zit. De overheid heeft wel weer toegestaan om glas in te leveren met metalen deksels en kurken, om het ons zo makkelijker te maken en het percentage weer omhoog te krikken!

Potentie

De mogelijke CO2 uitstoot die we kunnen voorkomen door met z'n allen glas te scheiden is minder groot als bij karton bijvoorbeeld, maar toch aanzienlijk. Glas kan namelijk eindeloos worden hergebruikt (Bron). Zie de video onderaan de pagina voor uitleg, of bekijk de infographic.

'Johan gaat scheiden'

Bron: Omroep West

Voor de uitleg van het scheidingsproces, kijk vanaf 2min 19sec