Klein Chemisch Afval Recyclen

What a waste klein chemisch afval icoon voor recyclen thuis

Wat hoort bij het Klein Chemisch Afval?

De meest voorkomende producten zijn batterijen, lampen, en verfproducten. Wil je zeker weten of je product tot het Klein Chemisch Afval (KCA) behoort? Ga dan naar afvalscheidingswijzer.nl en type je product in! Je ziet het antwoord direct.

Waar in te leveren?

Batterijen & spaarlampen kunnen worden ingeleverd bij winkels waar deze verkocht worden, net als bij elektrische apparaten het geval is.

Je kunt klein chemisch afval altijd zelf wegbrengen naar een van de zes Afvalpunten. Deze zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 08.00 tot 17.00 uur.

 

Inleverpunten Batterijen & Spaarlampen

Bron: Wecyle

Inleverpunten ander Klein Chemisch Afval

Bron: Gemeente Amsterdam

Potentie Recycling

Je kunt je voorstellen dat het niet duurzaam is om chemische stoffen in de verbrandingsoven te verwerken. Van batterijen kunnen bijvoorbeeld nieuwe batterijen van het cadmium worden gemaakt. En van de zink in batterijen nieuwe dakgoten. Je kan het dus zo gek niet bedenken. Spaarlampen en TL-buizen zijn ook voor 90% recyclebaar, en bevatten fluor, zink, metaal, en glas waar weer nieuwe lampen van worden gemaakt.

 

Opletten

Let op dat spaarlampen niet breken, het bevat kwik dat schadelijk kan zijn voor de luchtwegen. Bewaar ze dus voorzichtig en gooi ze nooit zomaar bij het restafval.

Wat gebeurd er met je elektrische apparaten?

Voorbeeld van batterijen

Bron: Stibat