What A Waste rest afval recyclen in Amsterdam. Wat moet waar.

Rest 'Recycling'

Wat moet waar?

Rest afval helpt eigenlijk de andere afvalstromen puur te blijven, waardoor het percentage juist afval recyclen verhoogd wordt. Alles waar metalen inzitten mogen bijvoorbeeld bij rest. Dit bespaart weer energie bij het plastic recycle proces.

Rest: Niet persé slecht

Gelukkig zijn afvalbelten in Nederland verleden tijd. Al ons restafval komt terecht in enorme verbrandingsinstallaties, waar van de vrijgekomen hitte weer elektriciteit wordt opgewekt. In sommige gevallen wordt de hitte direct gebruikt om water op te warmen, dat vervolgens via transportbuizen naar de verwarming van gebouwen in de stad worden getransporteerd. Zie de video hiernaast van Het Klokhuis voor een rondleiding door de Amsterdamse verwerkingsinstallatie.

 

Natuurlijk is het beter om materialen te hergebruiken, maar op deze manier kunnen we toch een deel van de waarde terugwinnen. Bovendien worden metalen, zoals van blik, uit de bodemassen teruggewonnen voor hergebruik. Maar let op. Plastic, papier, glas, chemisch afval, lampen, en textiel kunnen een tweede leven krijgen door het te scheiden.

Wat gebeurd er met ons restafval?

Bron: Het klokhuis